Trump ei kaada ilmastosopimusta, mutta energiamurros tuskin välttyy kolhuilta

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi laittoi monet miettimään, mitä tapahtuu energiamurrokselle. Pysähtyykö transitio kohti hajautettua, uusiutuvaa ja hiilineutraalia energiajärjestelmää? Kaatuuko Pariisin ilmastosopimus? Luin läpi läjän asiantuntijalausuntoja ja lisäsin omiani. Tässä yhteenveto siitä, mitä ehkä tapahtuu.

Trumpin vaikutus on vain pieni, koska…

Siirtyminen uuteen energiajärjestelmään on jo niin hyvässä vauhdissa, että sitä ei yksi presidentti pysäytä. Kokonaisenergiankulutus Yhdysvalloissa on laskenut Obaman kaudella 1,5 %, vaikka talous on kasvanut 10 %. Teslan Gigafactory tuottaa uudenlaisia edullisia akkuja ja maailman suurimmat autonvalmistajat suoltavat markkinoille sähköautoja. Aurinkopaneelien hinnat romahtivat jo. Mikä tärkeintä, sijoittajat suuntaavat laajalla rintamalla kohti päästöttömiä sijoituskohteita. Se pienentää julkisen sektorin roolia muutoksessa.

Fossiilisiin polttoaineisiin liittyvät ongelmat eivät katoa. Louisianan rutiköyhä osavaltio ei haluaisi luopua öljyn ja kaasun tuotannosta, mutta mittavien ympäristöongelmien ratkaisemiseksi sen on pakko kerätä entistä suurempia veroja fossiiliyhtiöiltä. Samoin ilmansaasteet Kiinan ja Intian suurkaupungeissa motivoivat vähentämään hiilen polttamista, vaikka USA:n mahdollinen passiivisuus päästöjen pienentämisessä vähentäisi sitä muuten.

Yhdysvaltain presidentti ei estä osavaltioita toimimasta. Osavaltioiden energia- ja ilmastopolitiikka on niiden omissa käsissä. Tähänkin asti Pohjoisen osavaltioiden päästökauppajärjestelmä ja Kalifornian edistykselliset aloitteet on tehty ilman liittovaltion tukea. Kalifornia on muun muassa ollut Nesteen edistyksellisimpien polttoaineituotteiden tärkein vientikohde vuodesta 2012. Tällaiset kaupat eivät presidentin vaihdoksella katoa, ehkä jopa päinvastoin. Trumpin tavoitteena on lisätä kauppaa.

Pariisin ilmastosopimus pysyy voimassa. Yhdysvallat on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen, vaikka kongressi ei sitä tukenutkaan. Sopimuksesta voi laillisesti erota aikaisintaan neljän vuoden kuluttua. Kaupan päälle Naomi Klein haastoi kansainvälistä yhteisöä asettamaan Yhdysvalloille taloudellisia sanktioita, jos Trump uhkaa irrottaa Yhdysvallat sopimuksesta.

Senaatti ei varsinaisesti ole tukenut liittovaltiotason ilmastopolitiikkaa tähänkään asti. Republikaanien käsissä ollut senaatti on estänyt ilmastotoimien tekemisen Yhdysvaltojen liittovaltiotasolla myös Barack Obaman aikana. Jopa senaattori Bernie Sandersin ehdotus siitä, että senaatti myöntäisi ilmastonmuutoksen olemassaolon kumottiin äänin 49-50 vuoden 2015 budjettiäänestysten yhteydessä. Tämä lienee yhdenlainen pohjanoteeraus, joka tapahtui Obaman kaudella.

Trump hidastaa energiamurrosta koska…

Trump nimittää keskeisiin positioihin ilmastoskeptikkoja ja lopettaa sekä henkisen että rahallisen tuen uudistuksilta. Jos Scientific Americanin uutinen syyskuulta pitää paikkaansa, Trump olisi valitsemassa Yhdysvaltain ympäristöhallinnon johtoon kovan linja ilmastoskeptikko Myron Ebellin. Miehittämällä kaikki keskeiset positiot tällaisilla hahmoilla,Trump saa nopeasti sijoittajien, yritysten ja kuluttajien luottamuksen uusiin energiaratkaisuihin heikkenemään. Maailman suurimman tuulivoimayhtiön Vestaksen osakekurssi putosi Trumpin valinnan jälkeen 14 %. 

Taloudellinen tuki uusille ratkaisuille loppuu. Yhdysvaltain Energiaministeriö on mm. lainoittanut Teslan S-mallin kehitystä lähes 500 miljoonalla dollarilla. Trumpin perusviesti on ollut, että teollisuuden täytyy pärjätä omillaan. Tämä suosii vanhaa vakavaraista teollisuutta, joka saa rahoituksen markkinoilta disruptiivisia innovaatioita helpommin.

Obama käytti poikkeuksellisella tavalla valtaa useissa ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. Obama ei antanut tukeaan Keystone XL kaasuputken rakentamiseen ja käytti valtavasti aikaa ja arvovaltaa ilmastoneuvotteluihin Kiinan kanssa. Jo viime keväänä Trump ilmoitti, että yhtenä ensimmäisistä toimistaan hän lopettaa Obaman ilmasto-ohjelman. Se tietäisi esimerkiksi satojen hiilivoimaloiden sulkemisen hidastumista. Tämä voi olla ongelma markkinoiden kehitykselle, koska pelkkä uusiutuvan energian lisääminen ei riitä markkinoiden muuttamiseen, vaan samalla on myös lopetettava päästöjä aiheuttavaa tuotantoa.  

Regulaatiolla on tapana vauhdittaa innovaatioita ja nyt käy päinvastoin. Trumpin energiakuninkaaksi kutsuma Continental Resources yhtiön toimitusjohtaja Harold Hamm julisti eilen, että energia-alan regulaatiota on purettava ja annettava valta markkinoille.

Trumpin skeptismi voi levitä vasta päästövähennysten vauhtiin päässeisiin Kiinaan ja Intiaan. Kuka ottaa ilmastojohtajuuden, jos Pariisin sopimuksen saivat pitkälti aikaan USA ja Kiina?  

Marrakechin ilmastokokouksen käytävillä tunnelma on ollut sekä järkyttynyt että toivorikkaan välinpitämätön. On spekuloitu, että Trump voisi lopulta olla jopa kustannustehokkaiden päästövähennysten kannattaja. Lisäksi markkinoiden muutos on jo saattanut aiheuttaa sen, että myös Trump näkee puhtaiden markkinoiden taloudelliset hyödyt.

Joka tapauksessa on varmaa, että energiatekniikan kehitys ei lopu eikä ilmastonmuutos katoa Trumpin valtaannousun myötä. Sen tietävät yritykset, poliitikot ja innovaattorit ympäri maailman.

Korjattu 10.11.2016 klo 23:30: Yhdysvallat allekirjoitti presidentti Obaman toimesta Pariisin ilmastosopimuksen ilman kongressin hyväksyntää.