Y-Lab Energiapilotti

Iso osa suomalaisesta rakennuskannasta on 1960-70-luvuilla eikä tämän ajan rakennusten energiatehokkuus vastaa nykyajan standardeja. Tilanteen parantaminen on merkittävä haaste matkalla kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa.

Energiapilotti on kaukolämmön säästämiseen tähtäävä kokeilu, jossa 1970-luvulla rakennetun elementtikerrostalon huoneistojen sisälämpötilaa mitataan, säädetään ja seurataan. Kokeilun on tavoitteena energiakorjata vanhempi asuinkohde uusimman teknologian avulla ja vähentää kaukolämmön kulutusta.

Kokeilu toteutettiin yhdessä M2-Kotien ja Fourdegin kanssa. Fourdeg asensi älytermostaatit 46:een talon 48:sta huoneistosta. Kiinteistöön asennettiin myös WLAN-sisäverkko, jonka kautta älytermostaatit ”keskustelivat”. Kiinteistön asukkaat saivat esittää toiveita asuntojensa sisälämpötiloiksi vaihtoehdoista 19, 21 ja 23 astetta ja Fourdeg vastasi lämpötilan muutoksista etänä. Kokeilu kesti neljä kuukautta, jolloin energiankulutusta seurattiin.

Lopputuloksena kokeilussa saavutettiin noin 17 % laskennallinen energiansäästö, josta 12,5 % annettiin asukkaille asumismukavuuden lisäyksenä, kun lämmityksen kiertoveden lämpötilaa nostettiin asuntojen lämpötilaerojen tasaamiseksi. Kokeilussa siis saavutettiin kaksi merkittävää tulosta: energiankulutus pieneni ja asumismukavuus kasvoi.