Demos Helsingin uutiskirje: Kokeilut yhteiskunnan uudistamisvälineenä

Liity uutiskirjeen tilaajaksi täällä!

Miten tehdä hyviä päätöksiä ja keksiä uusia innovaatioita monimutkaistenkin haasteiden edessä? Entä kuinka saada ihmiset toimimaan fiksusti sekä yhteiskunnan että heidän itsensä kannalta ilman sääntöjä tai ohjausta?

Kokeilujen kautta voidaan ymmärtää toimenpiteiden tehokkuutta ennen niiden laajempaa käyttöönottoa. Hyvät kokeilut ja menetelmät pohjautuvat usein ihmislähtöiseen ajatteluun. Alla viisi esimerkkiä Demos Helsingin kokemuksista kokeilukulttuurin parissa.

 

KOKEILU ENNEN LAKIA

Suomessa tehdään parhaillaan selvitystä perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista. Kesällä 2015 Demos Helsinki julkaisi yhdessä Aalto-yliopiston ja valtioneuvoston kanslian kanssa kehitetyn mallin, jonka avulla perustulokokeilun kaltaisia kokeiluja voidaan toteuttaa.

 

OPIT EDUSKUNNAN KÄYTTÖÖN

Kokeilukulttuurin ytimessä on ratkaisujen skaalattavuus ja konkreettisuus, kokeilujen on kytkeydyttävä johonkin laajempaan tavoitteeseen. Tärkeää on myös, että kokeiluista syntyvät opit viestitään avoimesti. Demos Helsingin tutkija Mikko Annala kävi esittelemässä eduskunnan suuressa valiokunnassa kokeilujen mahdollisuuksia.

 

KAUPUNGIT KOKEILUJEN ALUSTANA

Usein luontaisin taso kokeiluille on kaupunki. Pohjoismaisessa Smart Retro -hankkeessa kaupunkeja uudistettiin kuntien, yritysten ja startupien kumppanuuksien avulla. Yhteensä 14 palveluinnovaatiota päätyi kaupunkilaisten testattavaksi Tukholmassa ja Lahdessa.

 

KOOLLA EI OLE VÄLIÄ

Kokeilla voi myös pienellä mittakaavalla. Demos Helsinki oli uudistamassa demokratia.fi-palvelua kokeilujen avulla. Oikeusministeriön kanssa toteutetuissa työpajoissa kehitettiin malleja, joissa ihmisten vaikuttaminen muuttuu reaaliaikaisemmaksi.

 

IHMISKESKEINEN HALLINTO ETENEE MAAILMALLA

Kokeilut ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa maailmalla. Lokakuussa Demos Helsingissä piipahti kylässä yhdysvaltalainen Saugato Datta ajatushautomo ideas42:sta. He ovat kokeilujen avulla mm. parantaneet turvallisuutta New Yorkin rikollisuuskeskittymissä, madaltaneet korkeakoulutuksen kynnystä Yhdysvalloissa ja tehostaneet kehitysmaiden tukiohjelmia.

 

[wysija_form id=”4″]

 

Ilmestyneet uutiskirjeet